Novosti

14 Okt

Mladi i naslijeđe 2015

Objavio: 

U organizaciji Federalnog ministarstva kulture i sporta svake godine održava se kulturna manifestacija DANI EVROPSKOG NASLIJEĐA, koja se od 1991. godine održava u mjesecu septembru u  evropskim zemljama, a utemeljena je od strane Vijeća Evrope uz podršku Evropske zajednice u Strazburu, Poveljom o evropskom graditeljskom naslijeđu.

Cilj održavanja manifestacije je upoznavanje najširih slojeva društva sa značajem čuvanja, zaštite, prezentacije i promocije kulturnog naslijeđa,  uz edukaciju o tome da su nacionalna kulturna naslijeđa evropskih zemalja dio i zajedničkog kulturnog naslijeđa. Od 1997. godine manifestacija se održava u našoj zemlji i to svake godine u drugom gradu.

Direktan povod za osnivanje dao je projekt pod nazivom „Otvoreni dani kulturnih spomenika“ koji je prvi put održan u Francuskoj 1984. godine, kako bi se širokoj publici pokazali spomenici koji im nisu dostupni.

U okviru obilježavanja Dana evropskog naslijeđa, tradicionalno se organizuje i program "Mladi i naslijeđe", u kojem učestvuju osnovne i srednje škole iz Federacije BiH, i ima za cilj educiranje mladih o kulturnom naslijeđu Bosne i Hercegovine.

Tema ovogodišnjeg konkursa "Mladi i naslijeđe 2015" je "Volim baštinu".

Cilj edukativnog programa za mlade jeste da podstakne mlade na očuvanje , brigu i ljubav za kulturno-historijsko naslijeđe Bosne i Hercegovine. Navedena tema treba da usmjeri pažnju učenika na bosanskohercegovačku baštinu uopšte, na vrijednost i ljepotu kulturno historijskih spomenika, materijalne i nematerijalne baštine. Učenici svojim radovima treba da predstave baštinu kraja i okoline u kojoj žive.

Za realizaciju ovog zadatka potrebno je pružiti osnovne informacije o kulturnom naslijeđu mjesta i uže okoline gdje učenici žive. Također, potrebno je organizovati posjete obližnjim lokalitetima, muzejima, tvrđavama, nekropolama, sakralnim i javnim objektima, radionicama starih zanata, kulturno-umjetničkim društvima, bibliotekama, starim dijelovima grada i tako pružiti i potražiti podatke o kulturnoj baštini Bosne i Hercegovine.

Ove godine, u programu "Mladi i naslijeđe 2015" našu školu predstavlja učenica trećeg razreda gimnazije Kajević Hana sa svojim radovima, a radove možete pogledati u priloženoj foto galeriji.

Želimo istaći da je naša škola i proteklih godina uzimala aktivno učešće u realizaciji programa Mladi i naslijeđe, te je ostvarivala zapažene rezultate:

  • 2012. godina
    Učenici Čano Emina i Bukvić Aldin osvojili su treće mjesto iz dokumentarističkog rada o gradu Fojnici.
  • 2013. godina
    Učenica Bajraktarević Edna je osvojila prvo mjesto sa radom: dijelovi bošnjačke ženske nošnje.
  • 2014. godina
    Učenice Kajević Hana i Ibrahimović Amila su osvojile drugo mjesto sa radovima: bajramska odjeća za djevojčicu; pojas za dimije i set za kahvu.

Mentor na realizaciji zadataka iz programa "Mladi i naslijeđe" je pedagogica naše škole Indira Pašalić.

Foto galerija: "Mladi i naslijeđe 2012" u Tešnju

Foto galerija: Zahvalnice za učešće i realizaciju programa Mladi i naslijeđe iz 2013. i 2014. godine