Novosti

23 Jan

Naša škola učestvovala na Međunarodnom takmičenju STRIP KAIŠ/COMIC STRIP 2023

Objavio: 

Naša škola je 2023. godine prvi put učestvovala na Međunarodnom konkursu STRIP KAIŠ, koji organizira Dječiji kulturni centar u Beogradu. Ovaj Festival devete umjetnosti okuplja djecu i omladinu iz cijeloga svijeta. Pravo učešća imaju pojedinci, škole, dječiji likovni ateljei, dječiji kulturni centri i slične ustanove sa radovima autora starosne dobi od 5 do 18 godina.

Na adresu Dječijeg kulturnog centra u Beogradu 2023. godine je pristiglo oko 1000 radova iz raznih krajeva svijeta: Egipta, Portugala, Namibije, Bugarske, Rusije, Bjelorusije, Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije. Članovi stručnoga žirija su bili: Nikola Kostadinović (strip autor i grafički dizajner), Mileta Mića Miloradović (karikaturista i pedagog) i Marko Šerer (ilustrator, strip autor i grafički dizajner).

Rad naše učenice prvog razreda IT gimnazije Lane Ubović zapažen je od strane stručnog žirija. Lana i njena mentorica Meliha Ibreljić, profesorica književnosti i bosanskog jezika, dobile su individualnu pohvalu žirija te poziv za učešće na izložbi i interaktivnoj radionici koja će biti održana 3. februara 2024. u Beogradu. Lanin rad je uvršten u katalog najboljih radova koje je odabrao stručni žiri za 2023. godinu, koji možete pogledati OVDJE.

Ovaj konkurs je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije te preko Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije informaciju dostavilo Ministarstvu civilnih poslova Bosne i Hercegovine i Federalnom ministarstvu kulture i sporta.

Našoj Lani i njenoj mentorici čestitamo na zapaženom predstavljanju naše škole izvan granica naše domovine te se zahvaljujemo direktoru škole Samiru Kučuku na nesebičnoj podršci u radu naših učenika i profesora!