Novosti

16 Maj

Realizovana posjeta sajmu LIGNA 2015

Objavio: 

U subotu, 09. maja 2015. godine, učenici naše škole su, u organizaciji firme "MS & WOOD", otputovali u Njemačku, kako bi posjetili sajam LIGNA 2015, koji se održavao u Hanoveru. Ovo edukativno putovanje organizovano je, pored ostalih, za učenike drvoprerađivačke škole kao i istaknute učenike gimnazije SMŠ "Zijah Dizdarević" Fojnica, uz pratnju profesora Naila Hajdarpašića, Elvira Patkovića i Munira Softića. Sa školskog dvorišta, učesnici putovanja su bili ispraćeni od strane svojih najbližih kao i predstavnika firme "MS & WOOD", načelnika Općine Fojnica Salkana Merdžanića i direktorice SMŠ "Zijah Dizdarević" Fojnica Merime Sijarić.

Putovanje do Njemačke odvijalo se kroz Hrvatsku, Sloveniju i Austriju, da bi u nedelju u popodnevnim satima grupa stigla i smjestila se u hotel u Braunšvajgu, nakon čega su imali slobodno vrijeme za obilazak grada i njegovih znamenitosti.

U ponedjeljak ujutro grupa se uputila u Hannover na sajam na kome su bili izloženi najnoviji strojevi namijenjeni za drvoprerađivačku industriju. Učenicima su bile pripremljene sadržajne prezentacije preko kojih su se upoznali sa nekolicinom različitih mašina i strojeva za obradu drveta, kao i softverima, koje prepoznavaju navedene mašine i strojevi, a koji se koriste u drvnoj industriji. Učenici su imali priliku da se upoznaju i lično da treniraju na simulatorima za virtualne treninge iz oblasti drvne industrije.

Po povratku grupa je svratila i u prodajni prostor najznačajnijeg partnera drvoprerađivačke firme "MS & WOOD", u IKEA-u u Zagrebu.

Grupa se u Fojnicu vratila 12. maja 2015. godine u popodnevnim satima.

U nastavku slijede izjave učenika, učesnika posjete sajmu LIGNA 2015.

Putovanje u Njemačku je bilo izvrsno, od samog polaska pa sve do dolaska u Braunšvajg, grada bogate tradicije i mnogih znamenitosti, gdje smo prespavali i odmorili se, kako bi nastavili dalje putovanje za Hanover. U Hanoveru smo posjetili veliki sajam, na kojem smo imali priliku da se upoznamo sa najnovijim strojevima namijenjenim za drvnu industriji. Impresioniran sam bio prostornom veličinom namijenjenom za sajam, velikim brojem proizvodžača i njihovim strojevima, a posebno robotom HOMAG grupacije. Ovo putovanje je poslužilo za educiranje o novim inovativnim mašinama, koje će se u budućnosti koristiti u drvoprerađivačkoj industriji, te ovom prilikom želim da se zahvalim firmi "MS & WOOD" i gospodinu Muhamedu Pilav što su nam omogućili da na ovaj, nesvakidašnji način stičemo nova znanja.Emir Polutan, stipendista firme ''MS & WOOD''

Divno je bilo biti dio ekipe koja je posjetila Sajam privrede u Hanoveru 11.05.2015. Sajam je predstavio najnovije mašine i razne sprave koje pomažu čovjeku u njegovom radu u tvornicama. Mašine su mi bile još zanimljivije, pošto želim da  upišem Mašinski fakultet. Ovo je bila izvrsna prilika da se jednim dijelom upoznam sa onim što me očekuje. Prisustvovala sam  svjetskoj premijeri koju je  ponudila Homag grupacija. Pravo iznenađenje za sve posjetitelje bila je  potpuno predstavljanje automatizacije rada u fabrikama koje obrađuju drvo. Odlična organizacija i izvrstan spektakl upotpunili su ovo premijeru. Divna dva dana u Njemačkoj ostaju u lijepom sjećanju. Najvažnije je da sam sada još više motivisana i imam želju da budem mašinski inžinjer. Zahvaljujem se firmi "MS & WOOD" i svojoj školi koji su mi prižili ovu divnu priliku i omogućili mi da sve ovo vidim.Nihada Duharkić, maturantica gimnazije