Novosti

21 Feb

Obilježen Međunarodni dan maternjeg jezika Istaknuto

Objavio: 

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika, 21. februara, profesorice Stručnog aktiva bosanskog jezika i književnosti održale su stručno predavanje na temu Ustaljene jezičke konstrukcije u nepravilnoj upotrebi.

Sve prisutne je najprije pozdravila Merima Sijarić, direktorica Srednje mješovite škole „Zijah Dizdarević“, te ukazala na značaj obilježavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika.

Nakon toga je uslijedila kratka multimedijalna prezentacija i stručno predavanje. Općenito o jezičkim konstrukcijama govorila je profesorica Amina Drinić, profesorica Amina Behlil o zastupljenosti ovih oblika u medijima, a profesorica Alma Kljaho o nepravilnoj upotrebi jezičkih konstrukcija, te o stilu u učeničkim pismenim zadaćama.

U završnom dijelu obilježavanja, za pristune učenike je organizovana interaktivna pravopisna vježba, koju su uspješno riješili.

Učenici su s velikim zanimanjem pratili predavanje, a na kraju su svi prisutni imali priliku postaviti pitanja.

Međunarodni dan maternjeg  jezika obilježava se 21. februara od 1999. godine odlukom UNESCO-a. Ovaj praznik ističe važnost učenja, unapređenja i očuvanja maternjeg jezika, te njegovanja jezičke i kulturne različitosti i višejezičnosti. Očuvanje svakog jezika je važno za ljudski rod, jer umiranjem jezika prestaje živjeti i njegov narod. Čuvajmo naš maternji jezik i budimo ponosni na jezičku raznolikost. Ako poštujemo i čuvamo svoj maternji jezik, poštujemo i čuvamo svoj narod.