Novosti

14 Feb

Matematički izazov "Klokan matematičar 2019" Istaknuto

Objavio: 

Aktiv profesora matematike SMŠ "Zijah Dizdarević" Fojnica i ove godine organizuje za naše učenike Međunarodni matematički izazov "Klokan matematičar 2019", koji će se održati u četvrtak 21. marta 2019. godine u 12 sati i 30 minuta u našoj školi.

Klokan Matematičar bez granica (Kangourou sans Frontieres) je međunarodna nezavisna inicijativa čiji je zadatak da organizuje jednom godišnje Kangourou izazov sa osnovnim ciljem da promoviše matematiku među mladim ljudima u cijelom svijetu.

Izazov ima za osnovni cilj da omogući učenicima da se zabave, nešto novo nauče i da pokažu sve svoje talente, i poznate i skrivene. Izazov je i zabavan i poučan i smatra se vrhunskom obrazovnom aktivnošću.

Izazov Klokan matematičar se organizuje svake godine širom svijeta uz učešće preko 6 miliona učenika. Ovo je treći put da se Klokan matematičar organizuje u Bosni i Hercegovini, i do sada smo svake godine uzimali učešće.

Kao što to i sama pravila takmičenja predviđaju učenici sami finansiraju učešće u zvaničnoj konkurenciji sa iznosom od 3 KM po učeniku. Od ovih sredstava jedna polovina odlazi na poklone i nagrade učenicima, a druga polovina odlazi na materijalne troškove.

Prema međunarodnim dogovorima svaki se učenik ima pravo natjecati bez obzira na njegov uspjeh u redovnoj nastavi.

Svi zainteresovani učenici naše škole za matematički izazov trebaju se prijaviti do 26.02.2019. u Google učionicu sa kodom a84bcg, gdje će dobiti dodatne informacije o samom izazovu, kao i pregled zadataka i rješenja od prethodnih godina.

Svi prijavljeni učenici će blagajniku u svom odjeljenju izvršiti uplatu za učešće do 26.02.2019., o čemu će blagajnik voditi urednu evidenciju.

Broj svih prijavljenih učenika u našoj školi ne može biti manji od 30, u suprotnom ne možemo pristupiti takmičenju.

Klokan matematičar se organizuje u 2 kategorije za učenike srednjih škola:

  1. Junior (J) - 1. i 2. razred
  2. Student (S) - 3. i 4. razred

Rješenja zadataka će biti dostupna od 21. aprila 2019. godine na http://www.klokan-matematicar.ba.

Rezultati natjecanja najbolje plasiranih učenika bit će objavljeni 13. maja 2019. godine na http://www.klokan-matematicar.ba, a ostali učenici mogu svoj plasman saznati kod koordinatora škole.

Svi učenici učesnici će dobiti i digitalne diplome kao potvrdu za učešće na Klokan matematičar izazovu 2019 godine.

Propozicije

Izazov pokriva različite oblasti matematike i matematičkog razmišljanja. Uvijek su, ili vrlo često, svi zadaci pristupačni svim učenicima pa i onima koji nemaju neka predznanja ali žele da nauče nešto novo i da razmišljaju.

  • vrijeme rada je 75 minuta
  • rješava se 24 zadatka
  • takmičenje je pojedinačno
  • računari (elektronska pomagala) su zabranjeni
  • svaki zadatak ima pet ponuđenih odgovora od kojih je samo jedan tačan
  • prvih osam pitanja nosi po 3 boda, drugih osam po 4 boda, a trećih osam po 5 bodova
  • ako nijedan odgovor nije zaokružen, ili je zaokruženo više od jednog odgovora, zadatak donosi 0 bodova
  • ako je zaokruženi odgovor pogrešan, oduzima se četvrtina bodova predviđenih za taj zadatak
  • na početku svaki učesnik dobiva 24 boda, kako bi se izbjegli negativni bodovi
  • najveći mogući broj bodova je 120

O samom takmičenju "Klokan bez granica"

Ideja i motivacija za ovo takmičenje potiče još iz 1978. godine, kada je Peter O'Halloran, profesor matematike iz Sidneja, osmislio neku vrstu kompjuterskog programa, tj. igrice, koja je predstavljala test sa zadacima iz matematike sa više ponuđenih odgovora. U tom testu učestvovali su svi učenici iz Australije u isto vrijeme.

Nakon toga, 1991. godine, dva nastavnika u Francuskoj André Deledicq i Jean Pierre Boudine inspirisani idejom australijskog kolege pokreću nacionalno takmičenje u kojem učestvuje oko 120000 mladih i nazivaju ga, u čast australijskim kolegama, Klokan/Kengur.

Godine 1993. takmičenje "prelazi granice" Francuske, te postaje evropsko takmičenje u kom učestvuje 21. zemlja iz Europe,  broj učesnika raste na skoro pola miliona, a takmičenje mijenja naziv u Klokan/Kengur bez granica. Od 2011. godine na ovom takmičenju učešće svake godine uzima i preko 6 miliona učenika, sa preko 60 zemalja iz cijelog svijeta, sa tendencijom rasta broja učesnika. Iz tog razloga se dalje organizuje kao međunarodno takmičenje.

Što se tiče Bosne i Hercegovine, od 2017. godine učestvuje na ovom takmičenju.

Sve informacije o udruženju i međunarodnoj inicijativi možete vidjeti na zvaničnoj stranici udruženja: http://www.aksf.org

Aktiv profesora matematike SMŠ "Zijah Dizdarević" Fojnica