Novosti

05 Feb

U našoj školi obilježen Dan sigurnijeg interneta 2019. Istaknuto

Objavio: 

U Srednjoj mješovitoj školi "Zijah Dizdarević", 5. februara 2019. obilježen je Dan sigurnijeg interneta, koji se na inicijativu Evropske komisije obilježava već godinama, gdje brojni akteri iz oblasti obrazovanja, zaštite djece i medija promovišu sigurno i odgovorno korištenje interneta.

U Bosni i Hercegovini se obilježava od 2011. godine, a ove godine realizuje se kroz takmičenje za učenike osnovnih i srednjih škola, na temu sigurnosti na internetu, pod sloganom "Zajedno za bolji internet" ("Together for a better internet").

Pored činjenice da se internet može koristiti u kreativne i edukativne svrhe, profesorica Alma Bešić i profesor Mirnes Smajilović su razgovarali sa učenicima na časovima informatike i matematike o negativnoj strani interneta i prijetnjama u online okruženju, a na temelju prezentovanih digitalnih sadržaja.

Iz razgovora se moglo zaključiti da većina učenika provodi mnogo vremena na internetu, odnosno na društvenim mrežama, te da vrlo malo razmišljaju o nasilju na internetu (poznatijem kao cyberbullying) i mogućnostima zloupotrebe njihovih ličnih podataka.

Upravo je ovo obilježavanje imalo za cilj prevenciju zloupotrebe i njihovu zaštitu na internetu, kao i podizanje svijesti o sigurnijem i boljem internetu, kako bi tehnologiju upotrebljavali odgovorno, kritički i kreativno.

Cilj ovakvih aktivnosti je doprijeti do mladih ljudi i potaknuti ih da sudjeluju u stvaranju boljeg interneta. To će im omogućiti da iskoriste sve prednosti koje tehnologije mogu ponuditi.

Tokom ovih aktivnosti, u koordinaciji profesora Mirnes Smajilovića, naši učenici su učestvovali na takmičenju u online kvizu sa pitanjima vezanim za sigurno korištenje interneta, koji je bio dostupan putem web stranice www.dansigurnijeginterneta.org.

Većina naših učenika je na kvizu ostvarila preko 90% tačnih odgovora, a svi iznad 80%, i time stekli uslove za izbor pobjednika pri slučajnom odabiru.

Pobjednici će biti objavljeni pod jednistvenim kodom i uz navođenje škole pobjednika na web stranici Centra za sigurni Internet u Bosni i Hercegovini www.sigurnodijete.ba, Facebook stranici "Sigurno dijete", kao i stranici www.dansigurnijeginterneta.org.

Pobjednici će biti nagrađeni adekvatnim nagradama – uređajima kao što su tablet, pametni telefoni, slušalice, baterije za punjenje mobilnih telefona i druge nagrade.