Novosti

23 Nov

U našoj školi obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine

Objavio: 

U povodu obilježavanja 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, učenici i profesori SMŠ "Zijah Dizdarević" realizovali su različite aktivnosti u petak, 23.11.2018. godine.

Prvi čas počeo je intoniranjem državne himne i bio je posvećen upravo ovom danu i razvijanju rodoljublja kod učenika koji predstavljaju budućnost naše domovine.

Putem školskog radija "Veliki odmor", direktorica škole Merima Sijarić uputila je čestitku učenicima i uposlenicima, zatim je održan historijski čas gdje je učenicima ukazano na važnost ovog datuma i odluke ZAVNOBiH-a , te su pročitani najbolji literarni radovi na temu "Moja domovina Bosna i Hercegovina" učenika Farisa Salčinovića i Ilme Kučuk.

Program putem radija bio je popraćen i muzičkim sadržajima patriotskog karaktera. 

U holu škole postavljene su dvije izložbe:

  • Izložba pisanih spomenika pod nazivom "Od glagoljice do latinice", prof. Alme Kljaho

  • Izložba "Stari bosanski predmeti od drveta", pedagogice Indire Pašalić i prof. Nijaza Bajrića, gdje su se našle nanule, bešika, sofra, sinija, avan, čanak i dr.

Učenici i profesori u Kiseljaku vrijedno su radili i pripremili dramsku predstavu "Hanka" po tekstu Isaka Samokovlije, čijim su izvođenjem dali poseban doprinos obilježavanju ovog velikog datuma u historiji Bosne i Hercegovine. Predstavu su izveli učenici dramske sekcije koju vodi prof. Zilha Hadžić.

Predstavi su, pored učenika i profesora, prisustvovali roditelji i menadžment škole.

Direktorica Sijarić je na početku programa u Kiseljaku pozdravila sve prisutne, uputila im čestitku, te iskazala podršku učenicima i profesorima koji su neumorno radili na pripremama za tu noć, te je pohvalila kompletan program obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Svim građanima i građankama BiH želimo sretan 25. novembar - Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

O Danu državnosti Bosne i Hercegovine

Prvo zasijedanje ZAVNOBiH-a (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine) je održano 25. novembra 1943. godine u Mrkonjić Gradu. Na tom zasijedanju je donesena odluka o obnovi državnosti BiH, potvrđene su njene historijske granice, a Bosna i Hercegovina je definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji.

Na dan, 25. novembra 1943. godine, Bosna i Hercegovina je obnovila svoju državnost, koju je izgubila 1463. godine, kada je Bosna potpala pod upravu Osmanske imperije.

Nekoliko dana nakon toga, spomenuta odluka ZAVNOBIH-a je potvrđena i ozvaničena na Prvom zasijedanju AVNOJ-a, odnosno Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije u Jajcu. BiH je, nakon što je oslobođena 1945. godine, dobila zastavu i grb.

Zaključak zasijedanja ZAVNOBiH-a je da je Bosna i Hercegovina tom odlukom definisana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava. Na zasijedanju ZAVNOBIH-a potvrdilo je i izglasalo 247 vijećnika ZAVNOBiH-a svih bh. naroda.